antibiomatika

Hvorfor jeg ikke har kjøpt minibærbar

2008-11-27 09:18

Altså, markedet formelig flommer over av minibærbare for tiden. Jeg har ennå ikke kjøpt en, og spørsmålet er da «Hvorfor ikke»?

Svaret er relativt enkelt. For eksempel opplyser Lenovo at IdeaPad er tilgjengelig med enten "Linux eller Windows":http://www.digi.no/php/art.php?id=795560, men:

Videre, Asus:

Netshop har et utvalg av modeller, og noen har til og med Linux, problemet er bare at det stort sett er førstegenerasjonsmodellene, som stort sett er uinteresante, mye på grunn av at de ikke bruker Intels Atom-prosessor

Komplett har også både Linux- og Windowsmodeller, men faller i samme fella som Netshop: Bare førstegenerasjonsmodeller. Det andre som også er påfallende og irriterende er at det bare er de SSD-baserte modellene som har Linux.

Joda, jeg vet at det ikke er noe teknisk i veien for å kjøpe en maskin, og så bare installere det selv, men jeg er ikke spesielt interessert i å måtte betale for noe jeg ikke vil ha. Spesielt ikke når PC-produsentene er så lite villige til det: HP har for eksempel endret sluttbrukeravtalen for å forhindre at du kan refundere Windows.

Det blir da litt håpløst å oppdage at Asus gir opp Linux-salget i Norge fordi vi angivelig «ikke vil ha Linux». Jeg vil ha (vi har syv maskiner i hus, og seks av dem kjører Linux), men får ikke. Fordi Komplett, Netshop, MPX, Datakjeden og andre rett og slett ikke er interessert i å selge dem.

(Samme sak gjelder forøvrig også Eee Box -- planen min var å anskaffe en slik, som erstatning for å plugge laptopen til TVen, men de norske forhandlerne prøver altså tvinge meg til å betale Microsoft-skatt. Noe jeg ikke er spesielt interessert i, og når den skal i hus, blir den derfor bestilt fra Amazon).

Kommentarer

Kommentar fra Jakob Breivik Grimstveit 2008-11-27 10:58

Hardware.no har akkurat publisert ei sak om at det ikkje stemte at Asus ville gi opp Linux-salget i Noreg: http://www.hardware.no/artikler/asus_vil_levere_linux_likevel/62212

Kommentar #8338

Kommentar fra Asbjørn Ulsberg 2008-11-27 12:35

Jeg er helt enig i at norske utsalgssteder fører en kundefientlig og råtten politikk. Jeg skulle likt å vite hvilke argumenter de har for å ikke selge Linux-versjonene. Med en utsalgspris på 1.000 kr mindre enn tilsvarende modell med Windows er det opplagt at mange kunder ville valgt Linux-modellene. Det er også sannsynlig at flere PC-er ville bli solgt totalt på grunn av den lavere prisen.

Kommentar #8339

Kommentar fra Joakim 2008-11-28 00:29

Fantastisk, då bler det ein Eee 1000 utpå nyåret :)

Kommentar #8340

Kommentar fra Peter Krefting 2008-11-29 14:43

Jeg kjøpte min EeePC 901 med Linux på CDon, de selger begge variantene ihvertfall av den. Jeg fant dem ved å sjekke på Kelkoo, mange fører ikke alle modeller, så man må lete litt rundt for å finne fram av og til.

Kommentar #8341

Kommentar fra Arve 2008-11-29 14:55

Joda, Peter: 901 finnes med Linux både her og der, men ser du på Eee Box, Lenovo, Eee 1000/S101 og andre, så er det vanskeligere å få tak i Linux, og ikke minst, dårligere utvalg.

Kommentar #8342

Det er ikke åpent for å legge til flere kommentarer.