antibiomatika

Virkelig, Jagland, WTF‽

2008-11-05 13:23

Nå er det ikke lenge siden Gro kalte Jagland dum. I dag er det min tur til å sette spørsmålstegn ved hvor mye mannen egentlig følger med i timen. I kjølvannet av den (gledelige) Obama-seieren i USA-valget, så velger Jagland å ta bladet fra munnen i forhold til hva som var bra med Bush, og Dagbladet parafraserer

Han skrøt også av Bush’ fredskonferanse for Midt-Østen i Annapolis i fjor, og hans initativ for å bekjempe HIV og andre sykdommer i Afrika.

La meg da få påpeke en del av kjernen i programmet:

Abstinence and Be faithful (AB) programs are essential components of the U.S. Government’s comprehensive, evidence-based, and balanced “ABC” (Abstinence, Be faithful, and use Condoms) approach to preventing sexual transmission of HIV/AIDS. The legislation will restore meaningful funding for AB programs and maintain the core principle of AB as part of an effective prevention approach. For example, a decrease in sexual activity among unmarried young people in Kenya has helped reduce that nation’s HIV infection rates by roughly two-thirds over the past decade.

Og hva sier så Human Rights Watch om dette programmet?

What is wrong with abstinence-only programs?

Abstaining from sex until marriage is one of many healthy choices young people can make. But abstinence-only programs withhold or distort information about any method of HIV prevention other than abstinence, and even discourage young people from using condoms by exaggerating their (very low) failure rates or saying that they don’t work at all. These programs have been proven less effective at lowering young people’s HIV risk than programs that combine abstinence messages with information about condoms and safer sex. They also discriminate against lesbian, gay, bisexual, and transgender youth, who cannot legally marry in most countries, by teaching that there is no safe way for them to have sex.

Videre

In Uganda, another PEPFAR target country in Africa, Human Rights Watch documented the ways in which the US abstinence-only policy resulted in censored or distorted information about condoms, and denied young people information about any method of HIV prevention other than sexual abstinence until marriage.

Å lovprise kristenfundamentalistisk moralsprøyt som virker mot den påståtte hensikten. Flott, Jagland! Hvis du vil eksportere amerikansk kristenmoralimperialisme til resten av verden, værsågod. Bare ikke innbill deg at du representerer meg, og ta konsekvensen av det ved neste korsvei.

Kommentarer

Det er ikke åpent for å legge til flere kommentarer.