antibiomatika

Opera 9, sniktitt 2

2006-02-07 10:13

Opera har i dag sluppet Opera 9, Technology Preview 2

Nå skal jeg ikke skrive så mye om den her, siden jeg har en litt mer fyldig bildetur gjennom Opera 9, men jeg nevner:

Prøv, gled eder, og husk at dette fortsatt er en forhåndstitt, og ikke ferdig software.

Proffblogging og urealistiske forventninger

2005-11-24 14:13

Jeg registerer at Tor Andre har uttalt at han vurderer å gå kommers med 1000 daglige besøkende. Rett nok sier han også:

Til mitt forsvar skal det sies at uttalelsen bare var halvveis alvorlig ment.

For å drepe det resterende alvoret: Det er ikke realistisk å leve av tusen daglige besøkende. Ikke på langt nær.

Søkemotoroptimalisering?

2005-11-22 10:21

Lasse spør om han er en mektig blogger i en omtale av en Wikipedia-artikkel om søkemotoroptimalisering. Årsaken er at både ham og undertegnede ble brukt i en tidligere revisjon. Sitat fra artikkelen:

Eksempler på noen blogger som benytter søkemotoroptimaling av ulike grunner:

  • Lasse Dahl - politisk søkemotoroptimalisering for SV
  • Arve Bersvendsen - søkemotoroptimalisering om blant annet forbruksersaker

Kommentaren min til den tidligere utgaven av artikkelen må vel bli noe slikt:

Jeg har aldri søkemotoroptimalisert dette eller noen av de andre nettstedene jeg driver, eller gjort noe bevisst grep for å forbedre sidens rangering i søkemotorer. At jeg så rangerer greit i søkemotorer når jeg for eksempel har skrevet om søkemotoroptimalisering, eller om scientologikirken skyldes først og fremst at jeg har brukt webteknologi på riktig måte:

Ut over dette gjør jeg altså ingenting: De som linker til meg, gjør det av egen fri vilje, og forhåpentligvis fordi de leser denne bloggen. Så jeg gjentar: Jeg driver ikke med søkemotoroptimalisering.

Opera 8.5 - gratis

2005-09-20 10:41

Dette gjør meg stolt av å jobbe her jeg gjør: I dag slapp vi Opera 8.5, og fra og med i dag er desktopversjonen av Opera gratis. Riktig: Intet annonsebanner. Ingen lisenskostnad. (Du kan dog tegne supportavtale om du har behov for det)

Se på den lekre forsiden i anledning dagen, og hent din kopi

Skamløs egenpromotering: UserJS.org

2005-05-22 23:17

Veldig kort: Fra og med i dag, kan du laste ned brukerskript for Opera 8 fra UserJS.org.

Brukerskript er små eller større JavaScript-snutter som brukere selv kan legge inn for å modifisere og utbedre websider og browserfunksjonalitet.

Brukerskript: Fiks ITAvisen

2005-04-26 17:53

Som kjent, så leser ikke jeg ITAvisen. Det betyr dog ikke at jeg ikke kan gjøre et forsøk på å fikse det som er galt med den.

Opera 8 har støtte for brukerskript som lar brukere legge inn Javascript for å fikse og forbedre websider.

Dagen da Internett ble et bedre sted

2005-04-24 19:45

24. april 2005 utropes herved som dagen da internett ble et bedre sted.

Mannen dere har å takke dét for heter Einar Otto Stangvik og har skrevet et genialt lite verktøy som heter Flashmute.

Hva gjør det? Det får alle disse helvetes lydreklamene til å holde kjeft.

Last ned

Opera 8

2005-04-19 10:04

Opera 8 er endelig (offisielt) ute. Løp og last ned.

Siden jeg akkurat skrev en lang sak om Opera 8 i den andre bloggen så gidder jeg ikke gjenta alt hva jeg sa, siden jeg regner med at de fleste av leserne mine kan engelsk. En ting skal jeg dog oversette og gjenta

Gratis lisens

Opera gir bort gratis lisenser til de som hjelper til med å spre Opera. Riktig: Du kan få en gratis lisens til den annonsefrie versjonen, dersom du gjør følgende:

  1. Registrerer en konto hos My Opera community
  2. Setter inn en partnerlink i bloggen din/på websiden din. Linken skal lede til http://my.opera.com/brukernavn/affiliate/ der du bytter ut brukernavn med brukernavnet ditt hos My Opera community. Du kan bruke en tekstlink eller et av de mange bannerne.
  3. Få femti mennesker til å klikke på linken. (De må gjerne også laste ned og bruke Opera)

Opera holder orden på klikkene så dette er også en god mulighet til å få litt trafikk i retur fra My Opera.

Søkemotoroptimalisering og norske tegn

2005-04-15 10:21

Lasse spurte for en stund tilbake om Google skjønner norske tegn i URLer i forbindelse med bloggpostingen hans om søkemotoroptimalisering.

Et Google-søk etter søkemotoroptimalisering oppklarer:

Hos Googles nøkkelordsgjenkjenner blir ikke Lasses URL uthevet, mens derimot et av søkene som bruker “soekemotoroptimalisering” i URLen får denne delen lyst opp og gjenkjent.

Søkemotoroptimalisering fra skyggesiden

2005-04-11 15:00

Firmaet Online Services AS driver søkemotoroptimalisering som befinner seg på skyggesiden, søkemotoroptimalisering som til syvende og sist kan føre til utestenging av søkemotorene. Metodene som brukes er:

Oppgradering

2005-01-09 08:52

Som en forberedelse til å flytte både denne og den andre bloggen til DreamHost er jeg i ferd med å oppgradere har jeg oppgradert til Movable Type π. Det er noen årsaker til dette:

VG: Tabloigg

2005-01-06 15:31

Jeg registrerer at VG, i all stillhet, har lansert bloggen Teknoisme.

La meg først ta det som er bra:

Og så til den biten der jeg må sparke litt VG-rumpe:

Men: Alt i alt, et godkjent første forsøk, og VG virker å ha forstått langt bedre enn Dagbladet hva en blogg er, hvordan en blogg virker, og hvordan nettverket av blogger fungerer. Nå ønsker jeg bare at tilbaketråkkingen og linkelisten fikses.

Oppdatering: VG skjønner Open Source

Jeg har vært i mailkontakt med en utvikler hos VG Multimedia, og han kan opplyse meg om følgende:

VGs utviklere har vært i kontakt med Oscar Renalias, som er hovedutvikler for pLog, og VG ønsker å være med å forbedre produktet:

Jeg tror konklusjonen min her må blir: Bravo!

Annen omtale

(Sist oppdatert: 2005-01-07 00:45)

Nye Google-ord

2005-01-05 14:26

Martin Bekkelund har funnet opp søkemotorord for å se hvor raskt disse fanges opp av Google.

Kildekoderekkefølge

2004-11-07 18:40

Siden jeg ser Kyrre (etter mildt påtrykk fra undertegnede), har gjort endringer i oppmerkingen av bloggen sin slik at navigasjonslisten til høyre nå også ligger etter innholdet i HTMLen, istedetfor før, tenkte jeg jeg skulle si noen ord om saken.

Farvel, ITavisen

2004-10-25 02:07

Nå har aldri ITavisen vært blant mine favorittnettsteder, men de har fått leve i en av de utallige RSS-feedene jeg abonnerer på. I dag oppdaget jeg de har redesignet, etter at Kyrre postet om den permanente reklamen ITavisen tvinger på brukerne.

Jeg er lamslått. Hvis ITavisen har betalt noen for denne omleggingen bør de sporenstreks kreve pengene tilbake, samt et grådig beløp for tort, svie og offentlig ydmykelse. La meg forklare hvorfor.

"Klikk her" er dårlig lenketekst

2004-10-11 15:51

Det bør egentlig være det enkleste av alt: Å forfatte lenketekst på veven. Allikevel syndes det mye, og det forfattes meningsløs lenketekst. “Klikk her” er muligens den verste av dem, og den vanligste. Google har omtrent 761.000 treff for frasen ‘Klikk Her’. Oppdatering: Håkon Styri påpeker at, dersom vi søker etter frasen ‘Klikk her’ i lenketekst så synker antallet noe. Håkon får 755.000 resultater, jeg får 720.000.

Farvel, Dagbladet

2004-03-17 13:04

Da jeg besøkte Dagbladets nettutgave i dag, ble det for siste gang på veldig, veldig, veldig lenge.

Jeg surfer vanligvis med Flash avslått, for å slippe lyd i annonser.

Det Dagbladet, eller et av deres annonsebyråer nå har gjort er enda et hakk verre. Hver bidige gang jeg forsøker å åpne noe på Dagbladet får jeg denne dialogen, som jeg må klikke bort, to ganger:

No Flash Detected 0

Altså. Norge er et land som påstås å være langt fremme i hvordan vi tar vare på forbrukernes rettigheter med hensyn til reklame. Hvorfor har vi da den absolutt mest påtrengende nettreklamen i verden?

En kommentar er en kommentar

2004-03-14 19:59

… enten den er gjort her, eller et annet sted.

Derfor har jeg nå, samtidig som jeg også gjør visse andre små endringer, installert SimpleComments. Pluginen gjør noe så enkelt som å slå sammen kommentarer og tilbaketråkk, sånn at når det nå står «Ni kommentarer» under et innlegg, så er tallet summen av kommentarer og trackbacks.

Med det så signaliserer jeg også at en trackback er underlagt de samme «reglene» som gjelder for kommentarer skrevet inn i form-feltet nederst i et innlegg.

Design

2004-03-04 01:57

Jeg vet ikke om jeg vil kalle det denne siden er i ferd med å bli seende ut som nå for et “design”, men det er nå hvertfall i ferd med å få nytt utseende.

Innbrudd på www.bersvendsen.com

2004-02-20 16:57

Er du Internett Explorer-bruker og har besøkt denne bloggen i tidsrommet 13:00 til 16:30 den 20. februar du lese hele denne meldingen, og du følge instruksjonene i bunnen av meldingen.

Søkbart bokmerkearkiv

2004-01-24 08:11

Jeg har lagt til en egen arkivside for bokmerkene.

Hvis du bruker en standardkonform og moderne browser, som Opera eller Mozilla og samtidig har Javascript påslått dukker det opp en egen filterboks, som lar deg søke i sanntid i bokmerkene. Denne søkeboksen aksepterer også RegExp, for den som kan slike.

Gamle sanger om igjen

2003-11-23 22:10

Joda, denne bloggen er i ferd med å få nytt utseende. Designet er noe jeg egentlig laget for lenge siden fordi jeg ville vinne en iPod.

Bloggspam

2003-10-28 16:40

Enkelte av oss har fra tid til annen opplevd kommentarspam i bloggene våre, fra disse som skal selge oss porno, dop, antikrist eller hva annet som er på moten blant de 7 promillene av befolkningen som er så dumme at de kjøper av slike.

Kommentar-RSS

2003-10-25 17:38

Siden Kristin ytret at hun aldri får lest bloggekommentarer etter at hun begynte med aggregator, lot jeg meg overtale til å lage en quick’n’dirty kommentar-RSS.

Siden jeg brukte omtrentelig 3 minutter og 54 sekunder på å skrive malen, garanterer jeg ikke for at den er altfor korrekt – men her er den altså, min RSS 2.0-kommentarfeed med de tjue siste kommentarene gjort til innlegg i denne bloggen.

Flinke Piker

2003-06-10 12:23

Jeg har brukt denne pinsen til å være sherpa for familiemedlemmer, og kommer tilbake og oppdager at Maria har skiftet over til MT, og “flyttet inn” hos Kristin i Skoddeheimen, hvor Kristin sakte men sikkert flytter inn familie og venner

Navigasjonsstripen i Opera

2003-06-02 11:59

Med navigasjonsstripen i Opera kan man navigere raskere i websider

Det er mange grunner til at jeg både bruker, og skamløst promoterer Opera til andre brukere. En av årsakene er at Opera gjør det lettere å navigere på mange websider.

Å søke med Opera

2003-05-27 17:56

Opera 7 er blitt en ufattelig praktisk browser. En av de tingene jeg alltid har likt med den, er at jeg har tilgang på lassevis av søkemotorer rett fra adresselinjen.

Google ser deg!

2003-05-27 01:45

Hvis du ikke kan stå for det siden. Norsk presse har helt øyensynlig snytt oss for store overskrifter under Idol-perioden, eller så er BAs redaksjon befolket av sjornalister, og ikke journalister.

I alle fall: Googles cache kan, i motsetning til BAs webside melde at Espen Grjotheim var naken under idolfinalen. Nå kan det selvsagt hende at jeg følger dårlig med og at dette er kjent, men en liten googling tyder på at det bare er BA som har fått med seg denne «nyheten». Bruker man litt tid på BAs nettsider finner man selvsagt selvsagt ingen spor av hva Googlecachen tilbyr. Konklusjonen er uansett: Google ser deg. Før du aner.

Mobilblogging

2003-05-26 14:53

Normalt sett synes jeg blogging fra mobiltelefon er en smule tøysete, først og fremst fordi det man har å si som oftest kan vente til man kommer hjem.

Men, da jeg så at Eirik Newth har lagt ut en kort forklaring på hvordan han blogger fra en PDA med en oppegående nettleser, måtte jeg ta utfordringen:

Det er nok fortsatt slik at mange av dem som ønsker å blogge på en litt mer umiddelbar måte ikke har en PDA, og jeg har derfor laget en liten forklaring på hvordan man kan blogge med Movable Type fra alle mobiltelefoner som støtter WAP/WML1.1.

Et innblikk

2003-05-22 11:06

Altså, jeg er ikke ekshibisjonist, men om du av en eller annen årsak skulle ha lyst til å vite hvilke websider jeg besøker og bokmerker, så kan du det. I «Nylig besøkt» finner du de siste 30 bokmerkene jeg har lagt til (dvs. på det skrivende tidspunkt er det ikke 30 – men det retter seg nok fort).

Hvis du bruker Movable Type, eller en annen bloggemotor som spiser kategoritrackbacks, kan du også legge dette til. Den andre bloggen min har mer informasjon.

Oppdatering: Hvis du, som meg, bruker en aggregator, finnes også de 50 siste bokmerkene som RSS 2.0-feed

Ferdigdesignet

2003-05-20 18:00

Lill Kristin skrev i den engelske bloggen sin noe om design – eller snarere hvorfor forholdsvis få bør ta det ordet i sin munn når de snakker om endringer de har gjort i sine egne websider.

Oppussing

2003-05-19 03:40

Dere ser selv hva som foregår; nytt utseende. Ikke alle ting er på plass riktig enda, foreløpig er det bare forsiden som er endret, og jeg vil endre fortløpende i stilsett og slikt.

Verre eller bedre enn den forrige looken?

(Og nå kommer masse usammenhengende babbel for å sjekke om tekststiler til slutt blir som de skal – jeg tror stikkordet er «Live»)

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

Arthur C. Clarke

Trafikkhoring

2003-05-01 17:00

Joda. Så har jeg også gjort det. Altså, registrert meg på Nettdagbok.

Jeg trenger hjelp: Misfarging

2003-04-28 11:09

Jeg trenger litt hjelp fra lesere som bruker Opera 7.10. Eller, det vil si - jeg trenger litt materiale for å kunne finne utav en bug i Opera, før jeg sender en skikkelig bugrapport til dem.

Forske på spam

2003-04-25 16:35

Gisle Hannemyr er et navn som muligens er kjent for noen. Akkurat nå forsker han på hvor i all verden spammere får adressene sine fra.

Derfor er jeg snill gutt og følger oppfordringen om å linke til spamtestsiden hans.

Selv er jeg positivt innstilt til å summarisk henrette spammere, eller finne et bedre kommunikasjonsmedium enn mail.

Kjapt spørsmål

2003-04-11 14:25

Alle som mener det er et behov for, og at de faktisk vil benytte seg av en samling ulike (gratis) templates for Movable Type – gi beskjed her, eller send meg en mail.

Jeg har etterhvert laget visse eksperimentelle templates, og lurer på å tilgjengeliggjøre dem, men jeg orker neppe dersom ingen ender opp med å bruke dem.

Nye blogger

2003-04-07 12:13

Bloggeuniverset vokser stadig. Som den kjære leser allerede vet, er det ikke alle blogger jeg gidder å lese, men her er to nye jeg mener holder mål:

Kjartan Jæger Kvassnes - Bamsemums, Kjartan, eller ganske enkelt Jæger. Krig og fred og politikk og sånn—på et helt annet plan enn blondineplanet.

Karl Ove Hufthammer har fra tidligere skrevet gode tekniske artikler på nynorsk, og vært en av dem som har vært en verdifull bidragsyter på Usenet. Velkommen skal han være.

Movable Type-plugin: MTSwitch

2003-03-22 15:20

For de MT-brukerne som eventuelt ikke måtte lese min engelskspråklige blogg, så gjentar jeg det her:

Jeg har skrevet en liten Movable Type-plugin som gir meg grunnleggende switch-case-funksjonalitet. Det er den som gjør at du nå ser at kommentartallet er litt mer grammatisk fornuftig.

Du kan lese mer om MTSwitch her.

RSS/NNTP-konvergens

2003-03-19 17:31

Joda. Jeg banner i kirken ved å bruke et av dott–konk–generasjonens moteord. Og jeg bryter også mitt selvpålagte forbud mot å snakke om nerdeting her for en stakket stund.

Saken er den at jeg kom over et lite program kalt nntp//rss. Kort fortalt er det en RSS–til–NNTP-gateway som gjør at jeg kan lese overskrifter/utdrag, og i noen tilfeller hele artikler fra blogger og (noen) nettaviser i newsleseren min.

Trender

2003-02-26 16:24

Jeg kunne brutt ut i et uhemmet «Det var jeg som startet snøskredet», men jeg skal la være. Anja har redesignet voldsromantikken sin. Hun har et godt designøye, og har maktet å få frem noe mykt og feminint i den teknologifikserte verden blogger ofte er. Minimalistisk, slik jeg liker ting er det og.

Og så skader det heller ikke at hun skriver bra. Gratulerer.

Trackback

2003-02-24 15:30

Praktisk. I forbindelse med at jeg redesignet, ønsket jeg jo også å skape litt flere relasjoner mellom norske blogger, og i løpet av under 48 timer så har både Kyrre og Lasse implementert trackback i sine egne blogger.

I bloggekollektivet liksom, er det også innført mulighet for trackbacks, og nå venter jeg bare på at Jarle og alle andre skal følge etter.

Oppdatering: - selv om Are skriver på engelsk, tar jeg ham med, siden han tester.

Oppdatering 2:. Denne postingen har jo nærmest blitt en testsak for trackback-pinging. Denne gangen er det Jarle som vil ha sjekket at ting funker.

Puh

2003-02-18 18:07

Litt intensivjobbing med CSS, XHTML og tankevirksomhet har resultert i et aldri så lite nytt utseende på Virtuelvis.

Fyr opp en oppegående browser og ta turen innom for hele opplevelsen. Kan du leve med at innholdet er det viktigste, funker selvsagt også gammeldagse browsere som Internet Explorer og tekstlesere som Lynx.

Movable Type 2.6 sluppet

2003-02-14 09:44

Jeg har ingen planer om å kjede dere med detaljene, for jeg regner med at alle aktuelle brukere allikevel er i stand til å lese den opprinnelige kunngjøringen.

«Her skal der installeres» sa mannen, og forsvant.

Addendum: Dette glemte jeg selvsagt. Installer for Guds skyld dette sammen med MT.

Blogging og journalistikk

2003-02-09 16:46

«Being a reporter isn't all that much fun, unless you can do your reporting by sitting in a comfy chair stealing other people's ideas, and big chunks of their words.» - Phil Ringnalda

Jeg har hatt en lang artikkel liggende på disk her en stund. Om nettaviser. Alt jeg skulle si overflødiggjort av en eneste setning. Nesten.

Self referential copyright

2003-02-04 07:42

Om det nå ikke skulle være sagt eksplisitt om noe av innholdet her, joda. Materialet her er, som for alle andre ting som kan klassifiserer som «åndsverk», dekket av åndsverksloven.

Da er det litt nedslående å finne ut at folk bare går hen og rapper innholdet mitt gjennom å rappe markupen, inkludert absolutte URLer til bilder på denne serveren. Jeg har skrevet noe kort om dette i den andre bloggen min.

Jeg hadde neppe giddet å lage noe fuzz om dette, hadde det ikke vært for at den båndbredden som blir stjålet fra meg er ganske betydelig når jeg ikke på forhånd vet om jeg vil balansere på trafikkgrensen dette webhotellet tross alt har denne måneden. Samt det faktum at de som rapper fra meg denne gangen, også rapper båndbredde fra alt og alle andre de finner teksten «Lorem Ipsum» hos.

Liksom.net

2003-01-24 17:35

Noen av dere savner sikkert liksom.net, samt bloggene til Kristin og Are.

Disse bloggene er selvsagt ikke døde, de er bare under flytting til mer permanent hosting. Jeg vil selvsagt kunngjøre hva som skjer, når det skjer. Om noen skulle savne liksom-menneskenes skriverier, tillater jeg meg å minne på IRC. Kanalen er #liksom, og nettverket er IRCNet.

Bloggranking

2003-01-24 17:24

Hvorvidt dette er en rettferdig ranking eller ei, får noen andre vurdere. Men, jeg har tittet litt i referrerloggene så langt denne måneden, og blant de som kommer innom hit fra andre blogger, ser listen slik ut, i rangert rekkefølge:

Statistikker

2003-01-19 21:07

Joda. TheCounter.com får det virkelig til.

De publiserer en rekke statistikker for å måle hvem vi nettbrukere er, sånn rent teknologisk. En av disse statistikkene er over hvilke operativsystem vi bruker.

IBM og usability

2003-01-07 19:26

Som et tips til alle og enhver. IBM har en haug med artikler om usability.

Jeg merket meg spesielt denne: Seven tricks that Web users don't know. Vel verdt å lese, selv om man tror man er usabilityverdensmester.

PNG i Internet Explorer

2003-01-07 11:51

Jeg har tidligere klaget over IEs manglende PNG-støtte.

Vel, det viser seg at jeg langt fra er den eneste. I min ukentlige leserunde, kom jeg over en underskriftskampanje for skikkelig PNG-støtte i Internet Explorer. Signér, og håp på det beste.

Opera 7 beta 2

2002-12-18 09:51

Opera har sluppet Opera 7 Beta 2. Foreløpig er ingen changelog tilgjengelig, men jeg kommer tilbake med mer informasjon når jeg har den.

Av tingene jeg har lagt merke til, er at mail og newsklienten har fått mye av funksjonaliteten den manglet i beta 1.

De fem minuttene jeg så langt har hatt til rådighet med betaen avslører også at Opera har fått et nytt panel kalt "Links", hvor du har rask tilgang til alle linker på alle åpne sider.

En hel del bugs ser ut til å være fjernet, så demoer som Eric Meyers Pure CSS Menus endelig virker.

Det kan også nevnes at Opera endelig har fått en egen passordmanager.

Vekten av en nettside

2002-12-05 01:03

Jeg har lenge hatt en nagende følelse av at norske nettsteder er tyngre å laste ned enn utenlandske, og at jeg bruker uforholdsmessig mye tid på rett og slett å vente. Derfor har jeg undersøkt hvor stort et nettsted er, hvor lang tid det bør ta å laste ned under ulike betingelser, og hvor mye annonsemengden påvirker nedlastingstiden.

Webannonsering og dårlige idéer

2002-12-04 20:18

Folk flest vel ha fått med seg disse urplagsomme Telenor-reklamene som skriker Geirangerfjorden og Urskogen mot deg dersom du er så uheldig å føre musen over dem.

License to spam?

2002-11-29 12:29

Herregud, hva er det med programvareselskaper og registreringskåthet? I forbindelse med at jeg redesignet, følte jeg et behov for å ha Internet Explorer 5.0 på PCen, noe som ikke er så lett å få til etter at man har installert IE6. Så jeg løp i retning VMWare for å se om programvaren deres kunne gjøre jobben. På siten reklamerer de attpåtil for en 30-dagers evalueringsutgave av programvaren sin. Fint tenkte jeg, og klikket Download.

Opera 7 beta 1

2002-11-13 11:36

Opera har nå sluppet den første offentlige betaen av Opera 7. Jeg har testet den litt.

Statistikk og annet

2002-11-09 23:22

Jeg holder statistikken på denne siten låst, av flere årsaker. Først og fremst fordi jeg i utgangspunktet synes folks besøk til mine sider er deres privatsak. Dernest fordi jeg synes det er min privatsak. Jeg er dog i ferd med å revurdere det.

Fornærm en webmaster, part II

2002-10-16 23:57

Tenkte jeg skulle ta en titt på Borlands produkter igjen, og så forsåvidt på at de har begynt å operere med fri programvare som en bonus. Helt til jeg skulle laste den ned.

Så jeg sendte en mail, igjen:

PHP på kommandolinjen

2002-10-15 19:48

Som en sånn "innimellom"-blogging: Fremfor å enten måtte leve med Javascript eller (Gud forby) alminnelige bat-filer, så funker PHP finfint fra kommandolinjen. Med bittelitt kreativitet, og den (noe eksprimentelle, dog) W32API-støtten som finnes i nye utgaver, så skal man kunne lage GUI-applikasjoner, uten bruk av PHP-Gtk.

Jeg kommer tilbake med mer info siden, og kanskje noen eksempelscript.

Fluid design med EM

2002-10-06 13:47

Jeg har fundert litt over hvorfor man på død og liv skal bruke piksler som som enhet for bilder. Hvorfor ikke em?

Jeg har laget en liten demostrasjon der jeg bruker em til å skalere bilder, og bruker samtidig em som enhet for å sette bredde på avsnitt. Kombinert med bredde gitt i em, og max-width, gir dette muligheten for et design som ser uniformt ut, uavhengig av hvilken størrelse brukeren har valgt. Det oppfører seg også pent dersom brukeren skulle velge å surfe med svært smale vinduer.

Titt gjerne på eksempelet, i for eksempel Mozilla, og eksperimenter selv.

Mer inspirasjon

2002-10-05 12:44

Jeg har muligens et litt delt syn på hva godt design er, og ikke. På ett vis ønsker jeg uniformitet, og på ett annet vis, synes jeg webdesign kan slutte å være så kjedelig.

I serien “Nettsteder som inspirerer Arve” har vi i dag kommet til Program E. En slags OS X som skisseblokk.

Ekstra stas er det dessuten at det er hjemmesiden for en AI.

Multilingual blogging

2002-10-02 10:52

Blæh. Jeg føler egentlig et behov for å ha bare én blogg, men på to språk.

Den idéelle måten er selvsagt å bruke en eller annen form for Content-Negotiation, og så servere bloggentries basert på språk. Slik at de som påstår de bare kan engelsk, får entries kun på engelsk. Og at de som påstår de kan norsk i en eller annen form, får både de norske og de engelske (jeg tar det visst for gitt at folk som leser bloggen min også kan engelsk).

Velvel - nå har jeg jo på en måte svinebundet meg til Movable Type her, all den tid jeg ikke har til hensikt å la lenker råtne helt uten videre. Løsningen er visst at jeg setter opp en ren engelskspråklig blogg.

Look, no hands

2002-10-01 20:50

Jeg har begynt et forsiktig arbeide med å gjøre om templates, og ikke minst gjøre om stilark på denne siten. Jeg har bestemt meg for én enkelt ting, og det er å bruke forsiktige dynamiske effekter ved hjelp av CSS.

Fornærm en webmaster

2002-10-01 12:37

Jeg tilhører fortsatt en av de som ikke liker å se notiser som denne, selv om denne altså var marginalt morsommere enn gjennomsnittet. Så jeg sender gjerne en mail, og vil i den anledningen få lov til å blåse liv i min egen private “Fornærm en webmaster“-kampanje, så jeg sendte likegodt dette til webmaster hos Q-Tec:

Jeg er på jakt etter

2002-09-14 18:58

aspektratioen for piksler på ulike mobile enheter, men er både for lat til å lete, og tvilende til Usenets egnehet som medium til å få svar på slike spørsmål.

For Ericsson-telefoner kjenner jeg dette. Noen som vet hva forholdet er på ulike Nokia og Siemens-telefoner med WAP-støtte?

Imponert

2002-09-12 07:44

Dette er simpelthen det råeste jeg har sett på en stund. Spillbar Wolfenstein-klone på 5076(!) bytes. I Javascript.

Jeg lurer litt på hva mannen kunne fått til med 50k til rådighet.

WAP, part II

2002-09-12 01:03

Nå skal jeg ikke komme med fler frustrasjoner over WML, men heller bruke litt tid på å fortelle hvorfor pre-GPRS-WAP feilet, og hvorfor jeg tror det vil lykkes nå.

WAP og greier

2002-09-11 16:15

Joda. Jeg har nok en gang tittet på det mobile internett, og vet hva jeg skal gjøre med det som en del av mitt hobbyprosjekt, men hvem i himmelens navn og dager har klart å komme opp med et så stupid konsept som WML?

Altså, et markupspråk der jeg selv må huske på å legge inn navigasjonsparadigmer som "back"? Et markupspråk som, på tross av UAenes begrensinger er mer presentasjonsorientert enn HTML aldri var? Fysj!

Jeg kunne sagt mer. Atskillig mer. Men jeg skal nøye meg med å si at jeg hater å lese dokumentasjon på skjerm i PDF.

Ikke kan jeg vente på at UAer med XHTML-støtte skal bli mer utbredt heller.

Forfriskende

2002-08-23 11:49

En sjelden gang, dukker det opp fortreffelig forfriskende webdesign, som gir meg inspirasjon. Scriptographer er et slikt sted.

Nei, jeg garanterer ikke at det virker i alle browsere, men stilig er det lell - både visuelt og funksjonsmessig, og det er et nettsted for JavaScript-fetisjister.

Hyperlinken overlever, inntil videre

2002-08-23 05:59

PCWorld kan meddele at hyperlinken fortsatt er offentlig eiendom.

Heldigvis, kan jeg vel meddele. Og så er det bare å håpe at ikke korstoget enkelte driver mot dyplenking fører frem.

Opera 7

2002-08-22 11:11

Opera er, for den som ikke har lagt merke til det, i ferd med å utvikle Opera 7. Det viktigste, sett fra en utviklers synspunkt, er først og fremst at Opera nå vil få skikkelig støtte for DOM-støtte, og at man endelig skal få lov til å skrive om dokumentet etter at det er ferdiglastet.

Altså: At Opera 7 er på vei, er egentlig ikke nytt nytt, det som er nytt er at ordet "snart" er tatt i bruk

Jeg gleder meg, og i mellomtiden kan du jo lese hva Jon S. von Tetzchner selv sa i intervjuet med ZDNet.

Det neste på min ønskeliste er at de også får noe som gir tilsvarende funksjonalitet som Microsofts XMLHTTPRequest.

Slakt, slakt, slakt

2002-08-22 10:39

Jeg har muligens, i andre fora sagt det samme før. Andre har sagt det. Jeg sier det igjen nå: færre bør forsøke å leke webdesignere privat. Færre bør lage sine egne gjemmesider (eller hjemmesider, om du vil).

To PNG or not to PNG

2002-08-21 02:59

Mye ondt kan skrives om Internet Explorer, sikkerhetshullene er velkjent.

Det jeg dog irriterer meg mest over for tiden, har intet med sikkerhet å gjøre, men at browseren ikke makter noe jeg mener er nokså elementært for en grafisk browser: å vise grafikk.

IE og max-width

2002-06-27 15:34

Som de fleste av oss vet, er Internet Explorers støtte for CSS i beste fall mangelfull. En av de tingene som har irritert meg mest, er det fullstendige fraværet av støtte for min-width og max-width.

Frustrerende nok, dersom man faktisk ønsker å begå et design som ikke er basert på fastbredde. Det fikk meg til å skrive en løsning, som om ikke perfekt, hvertfall hjelper på litt av problemet.